Kalkulator Cukai Jalan

Perbaharui Insurans Auto
Kalkulator Cukai Jalan

Formula JPJ terkiniMengira berapa kos cukai jalan kenderaan anda.

Kapasiti Enjin (cc):
Wilayah :
Jenis Kereta / Pemilikan :

Saloon: Sedan / Hatchback / Coupe / Wagon / Convertible
Non Saloon: MPV / SUV / Pick-up / Commercial

Renew Auto Insurance Calculate New Vehicle Roadtax
FAQ
 • Apakah Kaitan Antara Kapasiti Enjin Dengan Cukai Jalan Di Malaysia?
 • Bolehkah Saya Memperbaharui Cukai Jalan Saya Lebih Awal?
  Ya, boleh. Tetapi, undang-undang sedia ada meletakkan sekatan khusus seawal mana pemandu Malaysia boleh memperbaharui cukai jalan mereka.Anda hanya dibenarkan memperbaharui cukai jalan anda tidak lebih daripada dua bulan sebelum tarikh luput pelan semasa.
 • Bolehkah Saya Memperbaharui Cukai Jalan Saya Secara Online?
  Ya, boleh. Terdapat dua cara untuk melalui proses ini. Yang pertama ialah, melawat portal laman web MyEG. Sebagai penyedia online yang pakar dalam menawarkan perkhidmatan e-kerajaan, anda boleh menggunakan platform ini untuk memperbaharui Cukai Jalan anda dengan mudah. Cara kedua yang boleh anda lakukan ialah melalui syarikat insurans anda. Walaupun banyak syarikat insurans tidak menawarkan perkhidmatan seperti ini pada masa lalu, keperluan untuk memindahkan lebih banyak perkhidmatan secara online disebabkan oleh wabak menyebabkan lebih ramai penyedia membangunkan cara untuk membantu rakyat Malaysia memperbaharui Cukai Jalan mereka melalui laman web atau aplikasi.
 • Bolehkah Saya Memperbaharui Cukai Jalan Saya Sekiranya Saya Mempunyai Saman Tertunggak?
  Anda mungkin tidak dapat melakukannya. Untuk meluluskan permohonan pembaharuan Cukai Jalan anda diluluskan, Portal Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) terlebih dahulu perlu mengesahkan bahawa anda tidak mempunyai sebarang saman dengan mereka. Mereka juga akan mengesahkan bahawa anda tidak disekat oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM). Anda boleh meneruskan proses pembaharuan anda apabila anda tidak mempunyai sebarang masalah di sini.
 • Cukai Jalan Kenderaan Saya Telah Tamat Tempoh Lebih Dari Setahun. Apakah Prosedur Untuk Memperbaharuinya Sekali Lagi?
  Jika Cukai Jalan Anda telah luput selama lebih setahun tetapi tidak melebihi tiga tahun, anda hanya perlu mendapatkan permit perjalanan sementara untuk memandu kereta ke PUSPAKOM. Di sana, anda perlu menyerahkan kenderaan anda untuk pemeriksaan. Jika ia melepasi semua ujian yang diperlukan, anda akan diberikan Laporan Pemeriksaan. Laporan Pemeriksaan dan dokumen lain seperti sijil pendaftaran kenderaan yang asal, perlu dibawa bersama ke JPJ. Di sana anda akan membuat pembayaran dan Cukai Jalan anda akan “diaktifkan semula” untuk anda.
 • Mengapa Cukai Jalan Kereta Lebih Murah Di Malaysia Timur?
  Semenanjung Malaysia mempunyai lebih banyak infrastruktur yang jauh lebih baik daripada Malaysia Timur. Kadar Cukai Jalan yang lebih murah adalah salah satu daripada beberapa konsesi kerajaan untuk mengimbanginya.
 • Bolehkah Saya Memperbaharui Cukai Jalan Saya Tanpa Insurans Motor?
  Insurans kenderaan adalah salah satu prasyarat yang perlu anda jelaskan sebelum memperbaharui Cukai Jalan anda. Disebabkan ini, pada asasnya mustahil untuk melakukan pembaharuan Cukai Jalan tanpa perlindungan insurans kereta yang sah. Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai Cukai Jalan di sini.
X   Close
EN BM 中文
Close
Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.

Join Fincrew Mailing List