Periksa Diskaun Tanpa Tuntutan Anda (NCD)

Perbaharui Insurans Auto
Semak No Claim Discount (NCD)

Nombor Pendaftaran Kenderaan Anda

Nombor Passport/Nombor MyKad

FAQ
 • Apa Itu Diskaun Tanpa Tuntutan Dalam Insurans?
 • Bagaimana Diskaun Tiada Tuntutan Dikira Untuk Insurans Kereta?
  Seperti yang telah kami tetapkan, peratusan yuran yang anda bayar untuk perlindungan, akan dikeluarkan apabila anda tidak memfailkan tuntutan insurans kereta semasa tahun fiskal. Namun begitu, cara yang paling tepat untuk mengira diskaun ini adalah berbeza dari penanggung insurans ke penanggung insurans yang lain. Tetapi, secara keseluruhannya, semakin panjang bilangan tahun yang mampu anda bertahan tanpa memfailkan tuntutan, semakin tinggi NCD yang bakal anda peroleh.
 • Apa Yang Berlaku Pada Diskaun Tanpa Tuntutan Saya?
  Sama seperti cara pengiraan NCD, perkara ini juga bergantung pada syarikat insurans anda. Biasanya, NCD anda mungkin dikurangkan sebanyak 2 hingga 3 tahun sehinggalah anda memfailkan tuntutan. Jadi, jika anda mengumpul NCD sebanyak itu, anda mungkin akan kehilangan peluang untuk menuntut ciri ini sama sekali.
 • Bolehkah Saya Memindahkan Diskaun Tanpa Tuntutan Saya?
  Adalah mustahil untuk memindahkan NCD. Ini kerana ia adalah ganjaran, dan dengan memindahkannya kepada orang lain, ia akan menggagalkan tujuan utamanya untuk menggalakkan orang ramai menjadi pemandu yang baik.
 • Adakah Tuntutan Cermin Hadapan Akan Mempengaruhi Diskaun Tanpa Tuntutan Saya?
  Walaupun anda terpaksa membayar lebihan jika cermin hadapan anda terkelupas atau rosak dan anda ingin membetulkannya, memfailkan tuntutan untuk perkara ini tidak akan mempengaruhi NCD anda sama sekali.
 • Adakah Kecurian Menjejaskan Diskaun Tanpa Tuntutan Saya?
  Dalam kebanyakan kes, kecurian atau cubaan mencuri tidak akan menjejaskan NCD anda. Walau bagaimanapun, dalam keadaan di mana penanggung insurans anda mungkin tidak dapat mendapatkan kembali perbelanjaan mereka daripada pihak yang terlibat, anda mungkin kehilangan dua tahun daripada NCD anda.
 • Adakah Tuntutan Kerosakan Banjir Mempengaruhi Diskaun Tanpa Tuntutan Saya?
  Sekali lagi, ini bergantung kepada situasi yang anda hadapi. Jika anda menggunakan polisi standard, membuat tuntutan banjir berkemungkinan besar akan menjejaskan NCD anda. Walau bagaimanapun, dalam keadaan di mana anda mempunyai perlindungan peril khas atau perlindungan banjir, ada kemungkinan NCD anda tidak akan disentuh.
 • Berapa Lama Saya Boleh Mengumpul Faedah Memandu Tanpa Tuntutan Ini?
  Perkara ini juga bergantung sepenuhnya pada syarikat insurans anda. Kebanyakan penanggung insurans akan menghadkan manfaat NCD anda untuk tempoh lima tahun. Bagaimanapun, anda boleh mendapatkannya sehingga 9 bahkan 10 tahun.
 • Adakah Saya Akan Kehilangan Diskaun Tanpa Tuntutan Saya Jika Saya Membatalkan Polisi Insurans Kereta Saya?
  Tidak. Ia tidak akan berlaku. Walau bagaimanapun, jika anda tidak memperbaharui insurans kereta anda antara 12-24 bulan selepas itu, anda akan kehilangan NCD anda.
 • Adakah Kereta Saya Perlu Diinsuranskan Untuk Mengekalkan Diskaun Tanpa Tuntutan Saya?
  Dalam kebanyakan kes, tidak. Ini kerana syarikat insurans akan membuat peruntukan untuk tempoh jurang (gap period). Tempoh ini bergantung pada syarikat insurans anda.
X   Close
EN BM 中文
Close
Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.

Join Fincrew Mailing List